Sankt Peterburg

Sankt Peterburg - opis

Sankt Peterbug je godinama jedna od top destinacija, prema mnogima, ovaj grad je kulturna, boemska i gastronomska prestonica Rusije.
Šarmantni osećaj koji vlada ovde je dovoljan razlog za posetu. Nekoliko zanimljivoh činjenica o Sankt Peterburgu:
- Sankt Peterburg je menjao ime nekoliko puta. Prvo ime grada bilo je Sankt Peterburg, a nakon Drugog svetskog rata je promenjeno u Petrograd; nakon revolucije je postao Lenjingrad; konačno, nakon pada SSSR-a je prvo ime vraćeno u upotrebu.
- Tokom njegove 314 godišnje istorije, grad je doživeo čak 288 poplava. Možemo reći da je 9 od 10 godina obeleženo poplavom.
- Postoji skoro 600 mostova u Sankt Peterburgu, od kojih su 22 pokretni.
- Postoji više od 70 pozorišta, a godišnji pozorišni festival se održava tokom aprila.
- Katedrala sv. Izaka se gradila 40 godina, od 1818. do 1858. Katedrala teži 300.000 tona, a njena kupola je prekriven čistim zlatom i nikada nije bila restaurirana.
- Ermitaž je najstariji i drugi najveći muzej na svetu. Kolekcija ukjlučuje više od 3 miliona umetničkih dela i kulturnih artefakta. Slobodno možete nazvati posetu Hermitažu ,,kulturni fitnes’’, budući da je ukupno dug 20 kilometara.


- Više od 20 internacionalnih umetničkih festivala, uključujući Internacionalni kulturni forum i gotovo 80 muzičkih festivala se održi svake godine u Sankt Peterburgu.

- Ukupna površina Hermitaža je 233.345 kvadratnih metara, izložbeni prostor je 66.842 m2, a ako biste želeli da vidite sva dela na samo 1 minut, Hermitaž će vam ,,ukrasti’’ 8 godina života.
- Postoji gotovo 300 muzeja u gradu, a svake godine se održava festival Noć muzeja
- Opsada Ljeningrada je trajala 900 dana, a milioni ljudi je umrlo zbog hladnih zima i gladi, ali nikada nisu odustali, a grad nije osvojen.
- Aleksandrov stub, koji je napravio Montferrand je visok 47,5 metara i teži 600 tona. Međutim, stub nije pričvršćen ničim - samo sopstvenom težinom.
- Kako bi proslavili 60godišnjicu Velikog patriotskog rata, trg Palate je bio prekriven živom zelenom travom, a tokom više zima je pretvoren u klizalište.
- Spomenik Nikolaju I na trgu sv. Izaku je jedinstven po tome što ima samo dve potporne tačke. To je jedini takav spomenik na svetu.
- Usled skoro 300 barova, pabova i nćnih klubova, Sankt Peterburg smenjuje Moskvu po statusu gastronomske prestonice Rusije.
- Sankt Peterburg je čuven po svojim belim noćima, koje su na vrhuncu tokom maja, juna i praktično čitavog jula. To je vreme kada je dan veoma dug, a sunce sija do ponoći, a potom izlazi u 3-4 ujutru, tako da su noći uglavnom svetle.
- Ako želite da vidite čuvene radove Da Vinčija, Rembranta, Pikasa, Rubensa i Matisa - uputite se u Ermitaž.
- Petropavlovska tvrđava je prva građevina u gradu. Na njenom mestu je planirano utvrđenje za odbranu grada.
- Petropavlovska tvrđava je bila korišćena kao zatvor, odakle niko nije pobegao. Mnogi poznati Rusi su završili tu.
- Sankt Peterburg je prestonica kafe u Rusiji, postoji mnogo kafića sa velikim izborom vrsta kafe. Coffee Room je veoma popularan među građanima i za sada ima 7 ljupkih kafića širom grada.
- Letnja palata i ceo Peterhof park su bili okupirani od strane nemaca tokom Drugog svetskog rata i bio je potpuno uništen. Palata je restaurirana iz nule, ali su statute na glavnoj kaskadi originali, jer su bili skriveni pod zemljom.


Pronađenih rezultata: 0

Sortiraj po
Filter
  • Odrasli

  • Deca