Oktobarfest

Oktobarfest - opis

OKTOBARFEST je šesnaestodnevni festival koji se održava svake godine u Minhenu.
Festival počinje u septembru a završava se početkom oktobra.To je jedan od najvećih i najpozntijih festivala u Nemačkoj.
Oktobarfest je zaštitni znak Nemačke pokrajine Bavarske.
40-ak hektara Minhenskog trga Terezijska poljana prodje više od 6 miliona ljubitelja piva iz celog sveta. Drugim rečima svaki dan se na jednom mestu okupi oko 400.000 različitih lica.
Kako je sve počelo? U čast princa Ludviga ( kasnije poznatog kao kralja Ludviga I od Bavarske ) koji se te 1810. godine oženio princezom Terezom održan je prvi Oktobarfest.


Od tada se svake godine na istome mestu ponavlja tradicija ispijanja piva. Nažalost tradicija nije održana 24 puta zvog velike epidemije kolere od 1854 do 1873. godine, te zbog dva Svetska rata
Pivo se tih šesnaest dana toči u 14 šatora. U stvari to uopšte nisu šatori to su hale koje mogu primiti od 2 do 10 hiljada posetitelja. Atmosfera u šatoru je vrlo vesela prilateljska i pivo se toči u velikim količinama. Svuda unaokolo se sedi stoji pije peva, hiljade istomišljenika zaljubljenika u pivo, dok se na središnjem podijumu smenjuju muzički sastavi DJ-evi, u rubnom delu šatora nalaze se stolovi gde se uvek dobro jede. Najomiljenije jelo su kobasice no nađe se i koji vo sa ražnja. Na svakom koraku se mogu videti momci devojke obučeni u tradicijonalne Bavarske nošnje.


Gradovi

Pronađenih rezultata: 0

Sortiraj po
Filter
  • Odrasli

  • Deca