Grčka

Grčka - opis

GRČKA, zvanično Republika Grčka,  smeštena je na krajnjem jugoistoku Evrope, na jugu Balkanskog poluostrva. Graniči se sa Albanijom, Republikom Makedonijom, Turskom. Obuhvata površinu od 132 000 km2. Pored kontinentalnog dela obuhvata preko 1400 ostrva. Obala joj je razuđena sa dužinom od 13 676 km, reljefno je pretežno planinska, a na planini Olimp je najviša tačka sa visinom od 2911 m.
Republika Grčka izlazi na Egejsko, Jonsko i na Mediteransko more.
Grčka ima nešto manje od 11 miliona stanovnika, a najviše njih je koncentrisano oko tri najveća grada, Atine, koja je i glavni grad, Soluna i Patre. 95% stanovništva čine grci, stoga je Grčka jedna od etnički najhomogenijih zemalja. U verskom pogledu dominira pravoslavno hrišćanstvo, okupljeno oko Grčke pravoslavne crkve i Carigradske patrijaršije.


Službeni jezik je grčki.
Valuta Euro € (EUR)
Vremenska zona Srednjoevropsko vreme UTC+2, a leti srednjoevropsko letnje vreme UTC+3.
Klima Grčke je prvenstveno mediteranska sa blagim vlažnim zimama i suvim toplim letima. Takva je u svim primorskim oblastima . U planinskim delovima je malo ostrija klima, alpska sa obilnim snežnim padavinama, dok je u centralnom delu u unutrašnjiosti severne Grčke umerena.


Destinacije

Pronađenih rezultata: 46

Izaberi broj rezultata
Sortiraj po
Filter
  • Odrasli

  • Deca