Kefalonija

Kefalonija - opis

KEFALONIJA je veličanstveno, tajanstveno ostrvo Jonskog mora, mesto mira i spokoja, neverovatnih pejzaža, bogate istorije i kulturnog nasleđa. Predivne plaže, stotine malih peščanih zaliva, bele usamljene kućice skrivene iza strmih stena i visokih čempresa, slatko vino i uvek ljubazni domaćini već godinama privlače turiste širom sveta. Glavni grad Argostoli sa trgovima prepunim kafića, Fiskardo nekadašnje ribarsko selo, a danas mesto gde se okuplja svetski džet-set, plaža Mirtos jedna od najlepših u Evropi, luka Sami sa pećinom Drogarati i podzemnim jezerom Melisani, Liksuri – gradić koji još nazivaju malim Parizom ovog ostrva, sa raznobojnim kućicama i crkvama samo su deo neverovatne ponude koju Kefalonija ima.


Najveće ostrvo Jonskog mora
Kefalonija je najveće ostrvo Jonskog arhipelaga sa ukupnom površinom od oko 900 km2. Nalazi se južno od Lefkade i severno od Zakintosa, a od obližnje Itake, domovine epskog junaka Homera, razdvojena je kanalom, dugačkim svega 8 km. Sastoji se iz dva povezana dela, istočnog, koji je okrenut prema kopnu i ima prelepe peskovite plaže i zapadnog, čije se obale strmoglavo spuštaju u more. Glavni grad Argostoli centar je još od 1757. godine i ujedno predstavlja najveću luku na ostrvu. U njemu se nalazi sedište Grčke pravoslavne crkve, a nedaleko odatle i međunarodni aerodrom.

Kefalonija je dobila ime po grčkoj reči „kefalos“ što u prevodu znači glava, pošto je oduvek bila centar regije, mada neki smatraju da je to i zbog samog izgleda ostrva, tzv. „ostrvo sa glavom“. Zbog toga a, i svoje lepote oduvek je bila na meti osvajača pa su je tako pokoravali Rimljani, Normani, Turci, bila je deo Vizantijskog carstva, zatim pod vlašću Mletačke republike, da bi je potom preuzeli Francuzi, Britanci i na kraju pripala Grčkoj, u čijem se sastavu se nalazi od 1864. godine.

Svetski poznate plaže
Kefalonija ima preko 200 kilometara dugu, razuđenu obalu, na kojoj se nalaze neko od najlepših plaža Evrope. Zapadna strana ostrva karakteristična je po belom šljunku i liticama koje se uzdižu strmo iznad plaža, dok je istočna prepuna prelepih, zelenih zaliva i rtova. Od ukupno 39 plaža, neke od najpoznatijih su:

Mirtos plaža - zaštitni znak Kefalonije i jedna od najslikanijih plaža u Grčkoj, uvrštena u deset najlepših u Evropi. Nestvarno bistro, tirkizno more, beli šljunak i neprekidni talasi nisu ostavili ravnodušnim ni holivudske producente, koji su baš ovde snimili delove filma „Mandolina kapetana Korelija“.

Antisami ili kako je još nazivaju „rajska plaža“. Tirkizno more, beli pesak i obilje zelenila iznad opravdavaju nadimak ove lepotice.

Ksi plaža nalazi se južno od mesta Fiskardo, u okviru poluostrva Paliki. Prepoznatljiva je po pesku zlatno-narandžaste boje i širokom pojasu plitke vode. Pesak je bogat glinom za koju se veruje da ima blagotvorno dejstvo na kožu. Na plaži uvek ima puno posetilaca, ali u blizni postoji nekoliko malih zaliva gde nikada nema gužve.

Skala - nalazi se u istimenom mestu i jedna je od najvećih peščanih plaža koje Kefalonija ima(3km). Provod u barovima duž cele obale je odličan, a na brdu iznad nalazi se selo, koje vredi posetiti.

SKALA
Nekadašnje ribarsko selo sa burnom tradicijom i kulturom, jedno je od najlepših mesta na Kefaloniji. Odlikuje se prelepim peščanim plažama, bujnom mediteranskom vegetacijom i četinarima koji pružaju potrebnu hladovinu i daju posebnu svežinu vazduhu. U samom centru, u glavnoj ulici nalazi se nekoliko minimarketa, restorana i lokala.

ARGASI vrlo živahan glavni grad sa 14 000 stanovnika. Nekada su ga krasile prelepe venecijanske zgrade koje su nažalost uništene u razornom zemljotresu 1953. godine koji je pogodio celo ostrvo. Obnovljen je uz pomoć grčke vlade i sad ovde možete obići arheološki muzej, pozorište, botaničku baštu, gradsku biblioteku, svetionik Fanari...

LASSI
Poluostrvo, koji razdvaja lagunu Koutavos na istoku i veliki argostolski zaliv na zapadu, omiljeno je turističko odredište mnogih turista. Lassi je poznat po belim i sivim, peskom posutim plažama: Kalamia, Gradakia, Makris Gialos...

Raj za slavne i bogate - Fiskardo
Ako volite društvo slavnih i poznatih ličnosti ovo je pravo mesto za vas. Malo ribarsko mesto, venecijanske arhitekture sa pogledom na Itaku već godinama privlači najluksuznije jahte, jedrilice i kruzere. Atmosfera je opuštena iako ga krasi kosmopolitski karakter, barovi,taverne, poslastičarnice, fasade pastelnih boja...Ovde letuju neki od najpoznatijih pripadnika svetskog džet-seta poput Leonardo di Kaprija, Sare Džesike Parker, Madone, Bon Žovija... I generalno cela Kefalonija oduvek je bila omiljena među umetničkim svetom. Od Homera, Svetog Petra, Bajrona pa sve do Vagnera, Štrausa i ekipe filma „Mandolina kapetana Korelija".

Za Vas smo spremili first i last minute aranžmane po najpovoljnijim cenama.


Gradovi

Pronađenih rezultata: 0

Sortiraj po
Filter
  • Odrasli

  • Deca