Solun

Solun - opis

Solun je oduvek bio raskrsnica civilizacija, mesto gde se susreću Istok i Zapad, mešavina velikih kultura i religija. Danas je to grad raskošne lepote i gostoprimljivih ljudi sa svetski poznatim kulturnim nasleđem, pitomom mediteranskom klimom, prijatnim šetalištima uz more, nesvakidašnjim bogatstvom gastronomske ponude i zanimljivim dešavanjima tokom čitave godine. Kao najveći univerzitetski centar Grčke, sedište čuvenog Aristotelovog univerziteta, grad se može pohvaliti izuzetno živopisnim noćnim životom, ali i specifičnom atmosferom koju stvaraju umetnici, studenti i kulturni poslenici iz čitave Evrope.


Opšte informacije
Sa 1,1 miliona stanovnika Solun je drugi po veličini i značaju grad u Grčkoj (odmah iza Atine) i glavni grad severne Grčke i cele regije - egejske Makedonije. Takođe vodeći je kulturni, prosvetni, industrijski, finansijski i administrativni centar ovog dela zemlje. Razvio se u zaleđu poluostrva Halkidiki, u severoistočnom delu Solunskog zaliva, gde je polukružno sagrađen duž obala zaliva, na obroncima brda Kedrinos.
Solun je negde oko 315. godine pre nove ere osnovao makedonski kralj Kassandros, nazvavši ga po svojoj ženi-Thessaloniki, polusestri slavnog vojskovođe Aleksandra Makedonskog. Od tada na njegovom tlu smenjavale su se sve velike civilizacije sa prostora Evrope: Rimljani, Goti, Avari i Sloveni, Vizantinci, Mlečani, Turci, Jevreji, Grci, Jermeni... Burna istorija osvajača ostavila je duboke tragove i kulturne uticaje u gradu koji je sve to tokom godina verno čuvao. Mnoge zaostavštine iz prošlih vremena u međuvremenu su postale turistički simboli grada, poput Bele kule, dok neke još uvek čekaju da budu iskopane, ispod užurbanih ulica grada, ili razotkrivene na nekim nepoznatim trgovima i uskim ulicama.

Šta posetiti, obići
Bela kula - 37 metara visoki simbol grada, smešten je na šetalištu pored mora i jedini je preostali deo nekadašnje stare tvrđave. Sagrađena je u 15. veku, a služila je kao zatvor, uglavnom za muslimanske vojnike, zbog čega su je još zvali „krvava kula“. Početkom 19. veka eksterijer kule se farba u belu boju, zahvaljujući čemu menja i dobija još uvek aktuelno ime. Poslednjih godina kula radi kao Muzej istorije i umetnosti Soluna, ali i vidkovac sa koga se pruža nezaboravan pogled na more i grad.
Aristotelov trg - centralni trg u Solunu, odlično mesto za početak šetnje pored mora, šopinga ili odmor u nekom od uvek punih kafića. Odavde prema obali nižu se jedna za drugom, najluksuznije stambene zgrade, lokali, restorani, kafići (neke od njih drže naši proslavljeni košarkaši)...Odmah iznad trga, pruža se glavna ulica, Via Egnatia, nekada najvažniji put koji je vekovima povezivao istok i zapad, a danas bulevar u kome svoje radnje imaju najpoznatiji svetski brendovi.
Rotonda i Galerijev slavoluk- su spomenici koji datiraju još iz rimskog vremena, sagrađeni početkom 4. veka kao deo velike serije građevina imperatora Galerija Maksimilijana (Galerijev slavoluk, Galerijeva palata, Hipodromion-trkalište za konje i imperatorov Mauzolej). Rotonda je danas crkva posvećena svetom Đorđu, a smatra se da je najverovatnije bila izgrađena kao mauzolej. Ova građevina jedinstvene arhitekture, kružnog oblika čuva neke od najlepših mozaika ranog hrišćanstva. Odmah u produžetku crkve, naslonjen na Via Egnatia-u, nalazi se slavoluk i glavno je sastajalište studenata i mladih Solunjana.
Crkva Svetog Dimitrija- najznačajnija crkva u gradu posvećena je svetom Dimitriju, zaštitniku Soluna i najpoznatijoj Galeriusovoj žrtvi. Sagrađena je na ruševinama rimskog kupatila, gde je svetac prema predanju bio utamničen i sahranjen. U unutrašnjosti bazilike nalaze se dobro očuvani mozaici i freske iz 14. veka, kao i misteriozna kripta (danas pretvorena u muzej), otkrivena tek prilikom požara, 1917. godine.

Zejtinlik
Ukoliko vas put nanese u Solun, nemojte propusti da posetite Zejtinlik, mesto gde su ispisane najslavnije stranice naše istorije. Srpsko vojničko groblje, kako se kod nas popularno naziva je zapravo groblje savezničkih vojnika Prvog svetskog rata, gde je sahranjeno i preko dve hiljade palih srpskih boraca. Kompleks se prostire na oko 7.000 kvadratnih metara, a u sklopu groblja nastao je svojevrstan muzej predmeta, relikvija i knjiga koje su, decenijama unazad, tu donosili posetioci, želeći na neki način da odaju počast slavnim precima, koji su svoj život dali za neko naše bolje sutra.


Pronađenih rezultata: 0

Sortiraj po
Filter
  • Odrasli

  • Deca