Stavros

Stavros - opis

STAVROS - Dragulj severne Grčke
Na obali Egejskog mora, ušuškan u zalivu Strimonikos leži Stavros, živopisan gradić i jedno od najlepših letovališta severne Grčke. Kristalno čisto more, plaža duga deset kilometara, blaga klima i vetrić koji stvara šuma platana s’ pravom mu daju nadimak - “dragulj Makedonije“.
Stavros je udaljeno oko 70 km od Soluna i sedište je nove opštine Volvi, kao i centar nekadašnje opštine Rentine, a zajedno sa Asprovaltom i Nea Vrasnom spada u najpoznatije i najposećenije turističke destinacije ove regije. Mesto je nastalo u osamnaestom veku a, značenje reči Stavros u prevodu sa grčkog jezika je krst što najbolje opisuje jedno od glavnih obeležja ovog grada. Sa obližnjeg brda nekoliko metara visok drveni krst može se videti iz podnožja celog mesta, a poseban izgled ima noću zahvaljujući svetiljkama koja ga obasjavaju.


Stavros je poznat i po izuzetno bogatoj vegetaciji i blagoj, umerenoj klimi. Vazdušna strujanja koja dolaze sa planine Holomontas u čijem podnožju je smešten, stvaraju svojevrsnu ružu vetrova koja je ovom mestu obezbedila status vazdušne banje.

Lunapark, kafići i ostale zanimacije
Stavros je idelana destinacija za sve turiste koji žele opušten i ležeran odmor, bez mnogo buke i gužve. U gradu postoje dve glavne ulice, uz obalu i paralelno sa njom, u kojima se jedna za drugom nižu radnje poput zlatara, suvenirnica, minimarketa, pekara, poslastičarnica… Svakog četvrtka održava se pijačni dan kad po povoljnim cenama možete kupiti najraznovrsnije voće, povrće i još mnogo toga. Sva dešavanja u gradu odvijaju se uglavnom u posle podnevnim časovima u simpatičnim kafićima i restoranima, od kojih mnogi poseduju dečije igraonice za najmlađe posetioce. Zanimljiv može biti obilazak mesta vozićem koji za pola sata stiže do starog dela grada, ili poseta vidikovcu na obližnjem brdu, odakle se pruža prelep pogled na zaliv i celu okolinu.

Bez suncobrana u hladovina platana
Stavros, kao i celokupna oblast Strimonikos, mogu se pohvaliti prelepom peščanom obalom koja se prostire dužinom od skoro deset kilometara. U samom mestu plaža je malenim pristaništem podeljena na dva dela. Desno od mola proteže se Stavros plaža, zaštićena od strane grčkog Ministarstva životne sredine i peskovita dobitnica evropske Plave zastavice za čistoću, već dugi niz godina. More je ovde toplo i plitko, a talasi su retka pojava pa, predstavlja odličan izbor za neplivače i roditelje sa malom decom. Sa leve strane mola nalazi se hedonistički raj ili Stavros platani plaža. Gusta šuma i park platana koji se pružaju celom dužinom prave prirodnu hladovinu skoro celog dana, pa je suncobran ovde suvišan. Brojni beach barovi sa muzikom, kao i tereni za sport i zabavu upotpuniće ugođaj na njoj.

Izleti
Stavros predstavlja odličnu početnu tačku ukoliko želite da deo vašeg odmora provedete obilaskom nekog od arheološki i kulturno-istorijski značajnih lokaliteta. Takođe udaljen je samo par kilometara od poznatih turističkih mesta Asprovalte i Nea Vrasne. Rodno mesto Aristotela, drevna Stagira u blizini odmarališta Olimpijada, stari grad i muzej Amfipolis, zamak Artemizio samo su neki od izleta koje Stavros nudi. Skoro svakog dana organizuju se i polasci za Solun, Meteore, Svetu Goru…Ne treba propustiti ni odlazak do Kavale, drevnog grada luke, a danas velikog trgovačkog centra prepunog uskih uličica i prodavnica, ribljih taverni, starinskih skladišta duvana…

 

Gradovi

Pronađenih rezultata: 0

Sortiraj po
Filter
  • Odrasli

  • Deca