Zakintos

Zakintos - opis

Jedno od najlepših grčkih ostrva smeštenih u Jonskom moru - ZAKINTOS.
Najjužnije i treće po veličini od sedam velikih Jonskih ostrva, Zakintos je 25 km udaljen od obale zapadnog dela Peloponeza, kopnenog dela Grčke. Opština Zakintos sa istoimenim glavnim gradom, obuhvata i okolna ostrvca i broji oko 41 000 stanovnika i sve više se naseljava.

Njegove prirodne lepote, duge peščane plaže, kristalno tirkizno more, morske pećine, zalivi, litice jednostavno oduzimaju dah i zovu na uživanje, obilaske. Blaga mediteranska klima, pogodna je za maslinjake, vinograde i druge agrumme, jedna od najpoznatijih voćnih kultura “Zakintoska ribizla”. Ostrvo za uživanje u svim čulima ukusa i mirisa i vida.


Poznato je i kao specifični prirodni rezervat, jedino mesto gde žive i izlegu svoja jaja morske kornjače “Caretta caretta”, na južnim peščanim obalama Zakintosa. Čisto more još jedan je preduslov za uživanje u ronjenju i izvidjanju podvodnog sveta.

Reljefno se razlikuje južni niži deo, ravniji i plodniji i severni planinski sa najvišim vrhom Vrahionas (758 m.n.v.). Površina ostrva je 409 km, a dužina obale 123, što znači da je prepuno plaža, uvala, omanjih zaliva. Najpoznatija je plaža Navagio sa finim belim peskom, tirkiznim morem i poznatom olupinom broda kao zaštitnim znakom Zakintosa na svim razglednicama.

Zakintos se i istorijski pominje davno još u Homerovoj Ilijadi, vezano za osvajanje od Kefalonijskog kralja Arkezija i potom osvajanja od legendarnog Odiseja. Osvajali su ga i Rimnjani, Vizantijci, Mlečani…bilo je pod vlašću Velike Britanije poznato kao ostrvo Zante. Svi osvajači su ostrvo oplemenili na svoj način i uneli duh tih vremena, Venecijanci su ga zvali “To fioro tou Levante” što znači Cvet istoka…Danas ga mladi zovu “grčka Ibica” zbog bogatog noćnog života, provoda i mladeži koja dolazi ovde iz svih krajeva sveta zbog čuvenih žurki na plaži pod vedrim nebom do jutarnjih časova.


Gradovi

Pronađenih rezultata: 0

Sortiraj po
Filter
  • Odrasli

  • Deca