Zemlje Beneluksa

Zemlje Beneluksa - opis

Najgušće naseljene zemlje sa visokim privrednim razvojem - Belgija – Holandija – Luksemburg

ZEMLJE BENELUKSA imaju izvanredan geografski položaj uz Severno more u koje se ulivaju važne evropske reke. Tu su nastali veliki pomorski centri preko kojih se odvija snažna trgovina i promet robe između Nemačke, Francuske, Velike Britanije i drugih zemalja sveta.

Pored sličnosti u pogledu prirodne sredine i gustine naseljenosti, sve tri ove zemlje imaju i visok nivo privredne razvijenosti. Jedino u pogledu etničke strukture stanovništva postoje određene razlike. Većina stanovništva ovih zemalja živi u gradovima, a najveći broj je malih i srednjih gradova. U Belgiji i Holandiji ima dosta stranih radnika, među kojima ima i Srba.


Belgija spada u visoko razvijene industrijske zemlje, ima jako razvijenu saobraćajnu mrežu i spada u red zemalja sa najgušćom mrežom puteva u svetu. Belgija je jedina zemlja na svetu kojoj je svaki kilometar autoputa osvetljen noću. Njen glavni i najveći grad je Brisel. Belgija je treći po veličini proizvođač čokolade na svetu. Godišnje proizvedu oko 220 hiljada tona čokolade, a tajne sastojaka čuvaju vekovima. Još jedna zanimljivost je ta da se u Belgiji proizvodi oko 800 vrsta piva.

Holandija je tipično ravničarska zemlja, okrenuta najviše moru.
Holandija kao bivša kolonijalan sila sa važnim pomorskim položajem, zadržala je i danas pomorski i trgovački značaj. Posebnu ulogu ima najveća evropska i svetska luka Roterdam. Glavni grad zemlje je Amsterdam, ali je i sedište vlade i kraljevska kruna u Hagu.

Luksemburg je najmanja zemlja zapadne Evrope i jedna od najmanjih u Evropi ali zato najbogatija. Glavni grad je Luksemburg koji sve više posećuju brojni turisti. Neki je nazivaju zemljom sranaca, šengena i visokog standarda.


Pronađenih rezultata: 0

Sortiraj po
Filter
  • Odrasli

  • Deca