Tuhelj

Tuhelj - opis

Tuhelj je selo i opština u hrvatskom zagorju koje broji oko dve hiljade stanovnika. Okružen je brežuljcima, idiličnom prirodom. Poslednjih godina se brzo razvija pre svega zbog razvoja turizma, koji se temelji na lekovitoj termalnoj vodi i blatu. Upravo zbog Termi Tuhelj kraj je postao značajna turistička destinacija.

Ime potiče od staroslavenske riječi »tuhl«, koja znači udubljenje i vlažno mesto. Pojavljuje se u zapisima krajem XIV veka. Još su Rimljani u njemu su otkrili izvor termalne vode. Zbog jakog mirisa sumpora u termalnoj vodi, izvor su nazvali smrdljivim toplicama kao i toplicama siromaha pošto su se u njemu često kupali okolni siromasi.


Dok ste u Termama Tuhelj možete iskoristiti priliku da obidjete Krapinu, u kojoj se nalazi Muzej krapinskog neandertalca, pošto je u Krapini krajem XIX veka otkriveno jedno od najznačajnijih evropskih nalazišta pračoveka. Pored Krapinskog muzeja, jugonostalgičari, u Kumrovcu uz Sutlu mogu da obiđu spomen rodnu kuću Josipa Broza Tita. Takodje je uređen etnološki muzej na otvorenom - Staro selo.

TERMALNA VODA

Tuheljska termalna voda je puna peloidnih čestica. Peloidne čestice se sakupljaju u stvarima nastalim u prirodi tokom geoloških procesa. Fino usitnjene i pomešane sa vodom, čestice imaju i mineralno i biljno poreklo. Osnovni sastojak vode je sumpor, koji pojačava njena lekovita svojstva.

Pored sumpora termalna voda sadrži i natrijum, kalijum, kalcijum, magnezijum i stroncijum kao i druge elemente. Na izvoru je temperatura 33 °C.

Svet sauna u Termama Tuhelj je najveći u Hrvatskoj sa jedinstvenim programima sauniranja i jedini u ponudi imaju i dečije i porodično sauniranje uz stručni nadzor. Programi uključuju bionizirano sauniranje kristalima, hrono terapije, ekstremno sauniranje u četiri finske saune. Možete se opustiti u panoramskoj sauni, kao i probati sauniranje u blatnim, slanim i duplim parnim saunama. Ledena jama, kneipp staza, jacuzzii, hladni bazen, Laconiuim, wellness bar, terasa za sunčanje i odmaranje, skrivena nudistička terasa i brojni drugi mali detalji očekuju vas u Termama Tuhelj.

Odlazak u SPAeVITA centar je nezaboravni doživljaj uz miris aromatičnih ulja, zvukove opuštajuće muzike i intimno okruženje prepustite se spretnim rukama masera i terapeuta. SPAeVITA centar obuhvata 11 lepo opremljenih soba, gdje su na raspolaganju brojne masaže i terapije koje će vas osloboditi stresa svakodnevnice i vratiti vam elan. U centru možete takodje da isprobate i brojne tradicionalne masaže raznih kultura. Havajska masaža, indijska masaža, tajlandska masaža i brojne druge su u ponudi centra.


Pronađenih rezultata: 0

Sortiraj po
Filter
  • Odrasli

  • Deca