Bolonja & Emilija Romanja

Bolonja & Emilija Romanja - opis

BOLONJA je sedmi po veličini grad u Italiji i glavni grad najbogatije italijanske pokrajine Emilija Romanja. Prepoznatljiva je po čuvenom bolonjskom univerzitetu, najstarijem u Evropi, čiju reformu akademskog obrazovanja su prihvatili i naši fakulteti. Bolonju nazivaju i gradom gastronomije, a zbog bogate kuhinje dobila je nadimak ’’La Grassa’’ (Debela). Odavde potiču špageti bolonjeze i bolonjske lazanje-specijaliteti obožavani u celom svetu. Stari deo Bolonje ukrašen je brojnim srednjovekovnim tornjevima i natkrivenim arkadama duž svih većih ulica, a posebnom lepotom pleni najlepša gradska fontana, Neptunova fontana.
Zbog čega treba posetiti Bolonju? Zato što još uvek nije preplavljena masovnim turizmom, zbog velikog kulturno-istorijskog bogatstva, kulinarskih specijaliteta, kupovine, ludih žurki i neopisive energije.


Grad pod zaštitom UNESCO-a.
Bolonja se nalazi u ravnici, između doline reke Po i Apeninskih planina. Od glavnog grada, Rima, udaljen je oko 400 kilometara i ima izuzetno povoljan strateški položaj, između ostalog jer predstavlja raskršće puteva sa severa i juga.
Bolonja je čuvena po arhitekturi kojom dominira topla crvenkasto-narandžasta boja (terakota) zahvaljujući kojoj, kao i levičarskoj reputaciji, je dobila nadimak ’’La Rossa’’ (Crvena). Centar grada veoma je veliki i odlično očuvan, a čine ga dva identična trga, Mađore i Neptuno. Takođe, to je i nekadašnje staro, istorijsko jezgro grada, koje predstavlja atraktivnu turističku lokaciju za sve ljubitelje istorije i umetnosti, i pod zaštitom je UNESCO-a.
Zaštitni znak Bolonje su i natkrivene arkade-portico, sagrađene u brojnim ulicama širom centra, tako da turisti koji posećuju grad mogu neometano da šetaju satima i kad je kišovito vreme. Izgradnju arkada finansirale su gradske vlasti, a ukupna dužina iznosi čitavih 45 km. Mnogi ipak kažu da arkde, s obzirom da se nalaze pored najprometnijih prodavnica u gradu, služe najviše ljubiteljima šopinga.

Univerzitetska Bolonja
Bolonja važi za studentsku prestonicu Italije. Tokom godine u njoj boravi oko 100 000 studenata iz zemlje i cele Evrope, a razlog za to su neki od najpoznatijih fakulteta u Italiji, koji se ovde nalaze, kao i najstariji univerzitet u Evropi, osnovan u 11. veku. Čak četvrtina stanovništva ovog prelepog grada danas pohađa studije na njemu. Takođe, Bolonja je bila grad u kome je 1999. godine potpisana zajednička deklaracija evropskih ministara obrazovanja, kojom je započeta reforma sistema visokog obrazovanja Evrope.

Debela Bolonja
Bolonju karakterišu tri epiteta – La dotta, La rossa, La grassa – učena, crvena, debela. Laskavu titulu kulinarske prestonice ne nosi bez razloga - ko proba hranu ovde shvatiće i zašto. Čuvene Bolonjeze (ragu alla bolognese) možete pronaći na svakom koraku, a prave se od goveđeg mesa, slanine, šargarepe, celera, luka, suvog belog vina, mleka i paradajza. Obavezno probajte i najpoznatiju bolonjsku kobasicu – mortadelu, koja svoje korene vuče još iz srednjovekovnih dana, a ne propustite ni ukusni sladoled i tortu od pirinča i marcipana (torta di riso), kojima se lokalci naročito ponose.


Gradovi

Pronađenih rezultata: 0

Sortiraj po
Filter
  • Odrasli

  • Deca