Bolonja

Bolonja - opis

Bolonja - Smestena na raskrsnici između severa i juga na prelazu iz severne ka središnjoj Italiji, Bolonja je uvek bila strateski dobro pozicionirana. Zato i ne čudi što spada u jedne od većih gradova Italije sa 380 000 stanovnika je sedma po veličini. Glavni je grad istoimenog okruga i pokrajine Emilije-Romanje, a najpoznatija je po najstarijem univerzitetskom centru u Evropi, Bolonjskom univerzitetu.
Pored najstarijeg univerziteta, Bolonja je i veliko industrijsko sedište prehrambene, ponaročito industrije testenina po kojima je Italija i italijanska kuhinja prepoznatljiva(čuveni sos za spagete Bolonjeze) i elektronske industrije.


Bolonja ima razvijenu trgovinu, a jedan od do skora najvećih tržnih centara u Evropi “Centergross” sagradjen 1973. nalazi se u Bolonji.
Kao grad sa puno spomenika, očuvanim gradskim jezgrom, nizom velelepnih gradjevina, tornjeva, muzeja i razvijenog kulturnog života, nalazi se pod zaštitom UNESKO-a.
Kao turističko mesto dobila je razne nazive; obrazovana Bolonja, tornjevita Bolonja, debela Bolonja i crvena Bolonja… svaki naziv krije značaj koji treba istražiti, obrazovana je jer u njoj živi preko 100 000 studenata, pa je interesantna zbog mlade populacije i noćnog života. Tornjevita je zbog mnogobrojnih tornjeva koje su zidale bogate porodice jer su tako prikazivale bogatstvo koje poseduju što višim i što krivljim tornjem. Debela je zbog toga što je središte industrije testenine i što italijanska kuhinja sadrži brojne specijalitete čuvene paste, soseve, mortadele.
Klima je kontinentalna i sredozemna, što se odlikuje toplim letima i hladnim zimama sa snegom.
Bolonja je smeštena u Padijskoj niziji, na ravnom terenu te je odlična za upoznavanje i duge šetnje i obilaske, a ima da ponudi obilje sadržaja za sve generacije


Pronađenih rezultata: 2

Sortiraj po
Filter
  • Odrasli

  • Deca