Bolonja

Bolonja - opis

Bolonja je čuvena po arhitekturi kojom dominira topla crvenkasto narandžasta boja, a sam centar grada je, s obzirom na to da ima samo pola miliona stanovnika, veoma veliki i pri tom odlično očuvan.

Bolonja se u Italiji smatra gastronomskom prestonicom, a špageti bolonjeze i bolonjske lazanje su specijaliteti poznati u celom svetu. Kafana ima na svakom koraku.

Zaštitni znak Bolonje su natkrivene arkade pored prodavnica u brojnim ulicama širom centra, koje Italijani zovu portico, tako da satima lagano možete razgledati izloge i kad je vreme kišovito. Ukupna dužina arkada je čitavih 45 km, a među njima je i najdužiportico na svetu koji ima 3.5 km i proteže se od bazilike Santuario della Madonna di San Luca do istorijskog centra. Izgradnju arkada su finansirale gradske vlasti kako bi Bolonja mogla da primi sve svoje posetioce. Arkade su morale biti dovoljno duge da čovek može pod njih da se pruži i legne.


Bolonja je živ grad sa dobrim noćnim životom, i to najviše zahvaljujući studentima koji čine značajan deo ovdašnje populacije.

U Bolonji se danas nalaze neki od najpoznatijih fakulteta u Italiji, kao i najstariji univerzitet u Evropi, osnovan u 11. veku.

Od Beograda ima nešto preko 900 kilometara, od Venecije 150 km, a od Milana 200 km.
Autoputevi u Italiji su odlično organizovani, ali u špicu sezone letnjih odmora se dešavaju veliki krkljanci tako da je preporučljivo obaveštavati se preko radija o zastojima.
Na okretnicama oko gradova (tangenziale) je gotovo uvek gužva tokom popodnevnog špica, kada se lokalci vraćaju s posla.


Pronađenih rezultata: 0

Sortiraj po
Filter
  • Odrasli

  • Deca