Tunis - AVION 10 ili 11 noći

Opis

Tunis ili „Zemlja jasmina“ se na severu i na istoku graniči sa Sredozemnim morem, na zapadu sa Alžirom, dok se na jugoistoku graniči sa Libijom. Naziv Tunis potiče od istoimenog glavnog grada. Klima Tunisa je suptropska i pod uticajem je jakih suvih vetrova iz Sahare i vlažnih vetrova sa Sredozemnog mora. Sahara zauzima više od 40% teritorije države, dok je ostatak teritorije prilično plodan. Poznat je po veštini trgovanja, što je zaostavština Feničana. Zahvaljujući tome turisti uživaju i u poseti njihovih nadaleko poznatih pijaca. Svakako, ono što najviše privlači turiste je obala duga 1.300 kilometara, moderni kompleksi, gostoljubivost domaćina, peščane plaže i kristalno čisto more. Najpoznatija letovališta su Monastir, Hamamet, Sus i Port El Kantaui.

MOGUĆNOST ONLINE REZERVACIJA - INFO


Hamamet
Nаlаzi se u zalivu Hamamet, na jugu poluostrvа Kаp Bon, najplodnijeg i najzelenijeg dela Tunisa. Izgrađen je na ostacima rimskog grada Puputa. Pod arapskom vlašću dobija naziv Hammamet (mesto za kupanje). Staro gradsko jezgro čini medina iz XV veka, izgrađena na stenama uz obalu mora. Danas grad ima oko 50.000 stanovnika i oko 40.000 hotelskih kreveta. Najstariji hoteli sa raskošnim mediteranskim vrtovima nalaze se na području šireg centra grada, a postoje i dve turističke zone: Hammamet Nord, koji se na severu proteže sve do Nabela, poznat po lepim peščanim plažama, i Yasmine Hammamet na jugu, udaljen 9 km od centra grada, sa čuvenom novom medinom, marinom i zabavnim parkom Carthage Land.

Sus
Smešten je u južnom delu zaliva Hamamet, severno od grada Monastira. Osnovali su ga Feničani u IX veku pre nove ere.Danas je Sus treći grad po veličini u Tunisu. U njemu živi oko 900.000 stanovnika, a predstavlja turističku prestonicu zemlje. Duž lepih peščanih plaža nalaze se mnogobrojni kvalitetni hoteli, a grad je poznat i po bogatom noćnom životu. U centru Susa nalazi se izuzetno očuvana medina iz IX veka, u kojoj se, pored veličanstvenih zidina, posebno ističu Velika džamija, građena po uzoru na Veliku džamiju u Keruanu, i tvrđava, jedna od najbolje očuvanih u Tunisu, odakle se pruža divan pogled na čitav grad. U zgradi kazbe nalazi se odličan Arheološki muzej, sa atraktivno predstavljenom zbirkom rimskih mozaika i skulptura. U blizini medine nalaze se katakombe i privatni Muzej savremene umetnosti.Novi, moderan deo Susa nadovezuje se na medinu i prostire kraj mora, gde se posebno ističe čuveno šetalište - korniš.

Port El Kantaoui
Nalazi se 6 km severno od Soussea. Građen je od 1979. godine kao velika turistička zona oko prelepe marine u kojoj istovremeno može da se usidri preko 300 jahti. Arhitektura, iako moderna, oslanja se na tradicionalnu arhiktekturu Tunisa, sa belim kućama ukrašenim tirkiznoplavim vratima i prozorima. Hoteli su građeni u istom stilu I protežu se uz blistavo čisto more, na peščanim plažama sve do grada Soussea. Zbog dugačkih plaža, sadržajnih hotela i bogatog noćnog života, Port El Kantaoui je tokom godina postao omiljena destinacija kako za porodični odmor, tako i za odmor mladih. Port je uređen i čist, potpuno prilagođen turistima, sa puno zelenila i cveća, idealan za šetnje. U marini se nalazi veliki broj prodavnica, kafića, restorana i čuvena fontana sa svetlosno - muzičkom koreografijom. Taksijem ili lokalnim prevozom se lako i brzo stiže do Soussea, ali i do Hergle, malog berberskog sela sa nekoliko odličnih restorana i poslastičarnica i očuvanim lokalnim načinom života.

Skanes
Mirno letovalište smešteno nadomak dva grada, Monastira na jugu i Sousse-a na severu. Na obali Mediterana, niz odličnih hotela bogatog sadržaja izlaze na široke plaže sa najfinijim sitnim peskom. Skanes je pravo mesto za porodični odmor, i za sve one koji žele odmor u tihoj i prijatnoj atmosferi nadomak grandioznih maslinjaka koji ovom regijom dominiraju još od perioda Rimljana. Odmarališta u Skanes-u, sa svojim lepim i naizgled beskrajnim peščanim plažama, su posebno popularna kod britanskih turistia. Monastir, kao turistička Meka, sa modernom marinama i pretrpanim prodavnicama suvenira i restorana. Čak i njegova drevna Ribat (tvrđava) obnovljena je i koristila se kao okruženje za nekoliko filmova kao što su “Život Montija Pajtona”, kao i “Raiders of the Lost Ark” i “TV seriju o Isusu iz Nazareta”. Samo nekoliko milja od centra Monastira leži ekstravagantni potez velikih hotela koji su izgrađeni duž obale u naselju poznatom kao Skanes. Skanes hoteli su dobro povezani za Monastirom i drugim obližnjim letovalištima gradovima, kao što je Sus. Monastir ima prednost jer ima svoj međunarodni aerodrom. Kao i svuda u Tunisu mnogo zabave može biti i malo cenkanja na lokalnoj Medina. Skanes I Monastir su dobro snabdeveni modernim šoping centrima za ugostiteljstvo turističke potrebe. Ovde, restorani, kafići, pizzerije i snack barovi, obiluju. Većina ovih objekata su usmereni na evropske ukuse a i alkohol se služi. Ima onih koji žele da probaju prave lokalne specijalitete i mogu da probaju začinjena jela sa beskvasnim hlebom. Neki preporučuju "turističke" restorane “Le Luster” kralja I Kalipso, “El Hana” restoran - hrana je neverovatna, usluga odlična. Takođe vredi posetiti mauzolej Habiba Bourgibe, koji je bio prvi predsednik Tunisa.


Periodi

Periodi:

Pronađenih rezultata: 0

Sortiraj po
Filter
  • Odrasli

  • Deca