Milano

Milano - opis

Milano - Kada kažete Milano žene prvo pomisle na šoping i modu jer Milano jeste svetska prestolnica mode i u njemu se održava svetski cenjena i poznata manifestacija Milanska nedelja mode, a opet muškarci pomisle na fudbalske klubove Milan i Inter. Kako kome Milano je privlačan grad za sve turiste jer je svojevrstan centar mode, medija, sporta, arhitekture, dizajna, umetnosti, kulinarstva, obrazovanja, industrije.

Glavni grad regije Lombardije , osnovao je još keltski narod Insubri 400. godine pre Hrista, da bi ga 222. pre Hrista osvojili Rimnjani i utvrdili pod nazivom Mediolanum (lat. usred ravnice ili usred polja), pod Dioklecijanom je bio predstolnica Zapadnog Rimskog Carstva. Poznat u istoriji po mnogobrojnim dogadjanjima i po Milanskom ediktu iz 313. god. kojim je car Konstantin zagarantovao hrišćanima slobodu veroispovesti…


Osvajali su ga Vizigoti, Huni, Ostrogoti, Langobardi(po kojima je nazvana regija Lombardija),, njime su vladale porodice Visconti i Sforza, osvajali su ga Španci, Austrijanci, Napoleon Bonaparta, svima je bio u centru pažnje, pa i nemcima i Musoliniju, za vreme drugog svetskog rata preživeo je strašna razaranja. Medjutim u novijoj istoriji Milano je imao ogroman ekonomski napredak i privukao je brojne imigrante.

Danas ga naseljava 1,3 miliona stanovnika, a metrpolitansko područje Milana je jedno od najvećih u Evropi sa 7,4 miliona stanovnika.Jedan je od najvećih industrijskih, transportnih, ekonomskih i finansijskih centara i ogromnom kupovnom moći sa najbogatijom gradskom ekonomijom, BDP po glavi stanovnika je 35 137 eura u odnosu na Srbiju gde je BDP po stanovniku 3500 eura,za naše uslove u Milanu je sve skupo.

Medjutim ako želite da budete u žiži, u centru zbivanja, najaktuelnije mode, trenda, dizajna, industrije muzike, masovnim medijima(čuveni listovi Corriere della Sera, Il Giornale, Il Giorno, Il Manifesto i Libero, sportski dnevni list La Gazzetta dello Sport i centar nacionalne televizije RAI ), sportu (poznati klubovi Milan I Inter), umetnosti, industriji na pravom ste mestu. Milano je centar svega, centar moći, iz njega se diktiraju novine i trendovi u odevanju, kulinarstvu, arhitekturi, dizajnu…Poznat je po modnim kućama ValentinoGucci,VersacePradaArmani, Krizia i Dolce & Gabbana ,koje svoja sedišta imaju upravo u Milanu. Prodavnicama u čuvenoj ulici Montenapoleone i galeriji Viktora Emanuela koja se smatra najstarijim trgovačkim centrom u svetu.

Milano ima bogato kulturno, istorijsko i kulturalno nasledje, jedinstveno i prepoznatljivo kulinarstvo, brojne recepte koji su širom sveta poznati;rižoto ala Milaneze, osobuko, najpoznatiji milanski sir Gorgonzola, božićni kolač Panetone.

Kultura je takodje u svetlu pažnje, čuvena Milanska La Skala, operna tradicija značajnih kompozitora; Đuzepe Verdija,Pučinija, Mocarta koji je napisao tri opere premijerno izvedene ovde, dok je Teatar La Scala jedan od vodećih teatara na svetu sa brojnim i jedinstvenim premijerama velikih autora. Poznat je po muzejima, bibliotekama, sveučilištima, bazilikama, katedralama (del Duomo), palatama. Umetnosti, Leonardova poslednja večera slikarski relikvij.

Brojni sajmovi, sajam “FieraMilano”, jedan od najprestižnijih evropskih i svetskih sajmova namještaja i dizajna, zatim manifestacije vezane uz dizajn i arhitekturu kao "Fuori Salone" i "Salone del Mobile".

Umetnost, kultura, dizajn, trend, tradicija, kulinarstvo, gradjevine sve to mami običnog čoveka da bar jednom ode do Milana i bude u centru sveta i to itekakvom centru dešavanja.


Pronađenih rezultata: 0

Sortiraj po
Filter
  • Odrasli

  • Deca