Salzburg

Salzburg - opis

Salzburg je četvrti po veličini grad u Austriji smešten u središnjem delu države.
U podnožju Alpa na reci Salcah ušuškan je jedan od najbajkovitijih gradova na svetu. Smešten je na severozapadu zemlje, u pokrajini Salzburg,svega 15km udaljen od granice sa Nemačkom predtavlja živopisan spoj prirode, kulture i arhitekture. Od 1997. godine staro gradsko jezgro grada na listi je zaštićene svetske kulturne baštine Uneska.

Salzburg ima razvijenu pivarsku, metalnu, hemijsku i tekstilnu industriju ali to ne remeti njegovu lepotu iudoban život 200.000 stanovnika .Kroz istoriju sticao je mnogobrojne nadimke zbog turbulentne istorije i iItalijanske arhitekture bio je poznat kao “Nemački Rim“ ali i “Severna kapija Austrije“. Najbliži veći grad mu je Minhen, udaljen oko 150km, dok ga od Beča deli 300km.


Sadašnje ime grada Salzburg doslovno znači „slani dvorac“ budući da se u njegovoj okolini nalaze rudnici soli koji su eksploatisani od 800.godine p.n.e. sve do 1989. godine kada je zatvoren poslednji, a danas su turističke atrakcije. Naizgled pitom alpski grad nije imao takvu istoriju zbog ogromnih prihoda iz rudnika bio je atraktivan za Stare Rimljane, vatikan, Napoleona deo Habzburške monarhije .

Okružen planinskim jezerima u neposrednoj blizini popularnih skijaških centara bogat spomenicima istorije i kulture, raskošnim katedralam,palatama i parkovima.Salzburg kao magnet privlači turističke sladokusce iz čitavog sveta.Posbno su im na „meti“ tvrđava dvorac Hohensalzburg,Salzburška katedrala, Franjevačka crkva, Gradska vrata, Palata Miarabel sa cvetnim vrtovima, Dvorac Anif, Palata Nonberg, Mocartova rodna kuća i rezidencija .....


Pronađenih rezultata: 0

Sortiraj po
Filter
  • Odrasli

  • Deca