Moskva

Moskva - opis

Moskvu je 1147. g. osnovao Jurij Dolgorukij. Broji preko 13 miliona stanovnika, zauzima površinu od 1.000 km2. Smeštena je na 7 brežuljaka.

Grad je nazvan po istoimenoj reci (na staroruskom: grád Moskóv, u doslovnom prevodu „Grad uz reku Moskvu“). Pod ovim imenom se prvi put spominje u letopisu iz 1147. godine kada je princ Novgorodske republike pozvao kneza Jurija Dolgorukog rečima: „dođi meni, brate, u Moskvu “. Poslušavši ga, Dolgorukij je izgradio palisad (tvrđavu) od drveta – Kremlj – 1156. godine, oko kojeg se postepeno širio grad.


Od početka 14. veka Moskva je u vlasti moskovskih kneževa, a od druge polovine 14. veka ona se poistovećuje sa pojmom ruske države gde zvanično postaje prestonica u drugoj polovini 15. veka. Sveopšti uspon Moskve prekinut je u 18. veku kada prestonica postaje Sankt Peterburg. Sledeća nevolja je zahvatila Moskvu za vreme Napoleonovih ratova (oko 1812.god.) kada je izgorelo oko tri četvrtine grada, ali, uprkos tome, krajem 19. veka Moskva postaje veliki naučni, politički i kulturni centar. Sledi period revolucije (1905-1907. god.) kojom dominira moskovski proleterijat a od 1918. na scenu stupa Lenjin.
U Drugom svetskom ratu Nemci su pred Moskvom pretrpeli odlučujući neuspeh, a Moskva je, nakon rata, postala centar istočnog bloka zvanog „Varšavski pakt“. Ovaj period je drastično uticao na izgled Moskve, naročito za vreme Staljina. Tada je grad urbanizovan i modernizovan. Izgrađeni su široki bulevari i avenije, ali su uništena brojna važna arhitektonska zdanja, uglavnom vezana za religiju, kao što je Kazanska Katedrala, Hram Hrista Spasitelja, Kula Šukarev i druge.

Moskva je danas jedan od nekoliko najskupljih i najluksuznijih gradova sveta. Doživela je sveopšti procvat i preobražaj. Obnovljena i „umivena“, prepuna je stranaca, turista iz svih krajeva sveta. U Moskvi se danas nalazi mnoštvo velikih svetskih i multinacionalnih kompanija, luksuznih robnih kuća, raznih kulturnih i popularnih dešavanja, pozorišta i umetničkih galerija…


Pronađenih rezultata: 0

Sortiraj po
Filter
  • Odrasli

  • Deca